Létezik egy tonhal, amit a lehetÅ‘ legfenntarthatóbb módon halásznak, és kizárólag rendelésre lehet kapni belÅ‘le, pazarlásról szó sem lehet: ez a Balfegó – Ãrja a diningguide.hu.
A '80-as években a Balfegó testvérek kitalálták, hogy szeretnének kékúszójú tonhalakkal foglalkozni. Egy hibrid megoldást választottak, amivel elérték, hogy mára a Balfegó világszerte elismert prémium márkává vált.
Szigorú sztenderdeket követnek, ezek a következők:
Május-június a halászati idÅ‘szak a spanyol partoknál, a Baleár-szigetek környékén. Kizárólag 150 kilónál nehezebb, már felnÅ‘tt halakat fognak be, melyeket ezt követÅ‘en 12-18 hónapig a cég saját tengeri farmján táplálnak. Kizárólag természetes táplálékukkal etetik Å‘ket, hogy a lehetÅ‘ legtökéletesebb kondÃciót érjék el. Akár 3 méteres hosszt és 600 kilót is elérhetnek ezek a tonhalak.
Stresszmentes Ikejime-vágási módot alkalmaznak
Minimum egy év után vágásérettek lesznek a tonhalak, melyeket kizárólag rendelésre szállÃtanak le. A kékúszójú tonhal "nose-to-tail" alapanyag, azaz minden porcikája felhasználható. A vágás a japán Ikejime-eljárással történik, ami egy akkurátus, gyors és kÃméletes módszer: egy villámgyors döféssel egy másodperc alatt elérik a hal kisagyát, Ãgy az nem érez semmit, Ãgy stresszmentesen pusztul el, ezáltal a húsát semmi nem károsÃtja, ráadásul az Ikejime precizitása miatt természetes "Ãzfokozó" is kerül a képletbe.
Milyen adatokat tartalmaz a QR-kód?
A levágott tonhalat állatorvosi elemzésnek vetik alá, melynek során ellenÅ‘rzik, hogy egészséges-e a hús; milyen arányban tartalmaz zsÃrt; merre fogták ki; mennyi idÅ‘t tartózkodott a Balfegó medencéiben; és pontosan mikor vágták le. Ezek az adatok felkerülnek a QR-kódra.
A Balfegó tonhalak a speciális bánásmódnak és a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően nagyon egészségesek és táplálóak.
MegfelelÅ‘ hosszúságú érlelés után a prémium minÅ‘ségű marhahúshoz hasonló textúrát, minÅ‘séget és kiemelkedÅ‘ Ãzélményt kÃnálnak.
A kóstolásra a legautentikusabb hely a Tunateca Balfegó Barcelonában, de hazánkban is többször bontották már közönség előtt is ilyen halat.
Indexkép: Facebook