A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el.
A hatóság az élelmiszer-előállÃtó és - forgalmazó létesÃtményekben is végez majd ellenÅ‘rzéseket – fotó: pixabay.com
Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik.
Az egy hónapig tartó ellenÅ‘rzési idÅ‘szakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különbözÅ‘ húskészÃtményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.
Az akció idÅ‘zÃtésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti idÅ‘szakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelÅ‘ élelmiszer-biztonság és minÅ‘ség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenÅ‘rei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétÅ‘l április elsÅ‘ napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.
A piacokat is ellenőrzik – fotó: freepik.com
Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderÃtés érdekében a hatóság élelmiszer-előállÃtó és - forgalmazó létesÃtményekben is végez majd ellenÅ‘rzéseket. Az előállÃtás kapcsán ‒ az általános ellenÅ‘rzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomon követésre, valamint a lejárati idÅ‘re fordÃtanak figyelmet a szakemberek.
A húsvéthoz kötÅ‘dÅ‘ termékkörök átfogó ellenÅ‘rzése során a pácolt, füstölt, nyers és fÅ‘tt húskészÃtményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különbözÅ‘ édesipari termékekre, mÃg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsÅ‘sorban a primÅ‘r import termékekre fókuszálnak a felügyelÅ‘k.
A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.
Cél, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme – fotó: pixabay.com
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.