Garantáltan megrövidÃti az életünket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, errÅ‘l számolt be egy friss kutatás eredményére hivatkozva az EuroNews. A vizsgálat során növényi alapú ételeket, tartós kenyereket, kekszeket, elÅ‘re csomagolt készételeket, süteményeket és zacskós leveseket vizsgáltak a tudósok.
A nemzetközi kutatócsoportok közel 120 ezer, 55 éves ember adatait elemezték, melyek alapján állÃtólag kiderült, hogy ElhÃzással, szÃv-ér rendszeri betegségekkel, 2-es tÃpusú cukorbetegséggel kell számolniuk azoknak, akik a sokszorosan feldolgozott, elÅ‘re csomagolt és elkészÃtett, hosszan „friss" ételeket fogyasztják.
Az ENSZ megfogalmazása szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan ételek és italok, melyeket mesterséges tartósÃtószerekkel, szÃnezékkel, cukorral tesznek vonzóbbá. Ezek a termékek a napi ajánlott sóbevitel többszörösét tartalmazzák, hozzáadott cukorral édesÃtettek, de számos más olyan összetevÅ‘t is tartalmaznak – transzzsÃrt, telÃtett zsÃrt, mesterséges szÃnezéket, ÃzesÃtÅ‘t és tartósÃtószert –, amelyek segÃtenek megtartani a termékek állagát és növelik eltarthatóságukat. Ebbe a körbe tartoznak egyebek közt a csipszek, a reggelizÅ‘ pelyhek, a mirelit ételek legtöbbje, a csomagolt kenyerek és az instant levesek.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak egyebek közt a csipszek, a reggeliző pelyhek, a mirelit ételek többsége, a csomagolt kenyerek és az instant levesek – forrás: Pixabay
A kutatás során növényi eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek egy csoportját hasonlÃtották össze néhány nem feldolgozott, vagyis nyers élelmiszerrel.
Kiderült: az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a szÃv-ér rendszeri betegségek kockázatának ötszázalékos és a halálozási arány 12 százalékos növekedésével járt. Ezzel szemben a gyümölcs- és zöldségfélékben, gabonafélékben vagy diófélékben gazdag élelmiszerek a korai halálozás kockázatát jelentÅ‘sen csökkentették: a szÃv-ér rendszeri megbetegedések kockázata hét százalékkal, a szÃvkoszorúér-betegség kockázata 8 százalékkal csökken, ha az elfogyasztott ételek tÃz százaléka ilyen összetevÅ‘ket tartalmaz.
A szakemberek szerint a kutatás eredményei ismét megerÅ‘sÃtették, hogy haladéktalanul mérsékelni kellene az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását és inkább feldolgozatlan formában több gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket bevinni a szervezetünkbe.
A kutatás szomorú eredménye az is, hogy kiderült, nem csak a középkorúaknál mutatható ki a többszörösen feldolgozott ételek negatÃv hatása, hanem már egészen kis korban is súlyos következménnyel jár az emlÃtett ételekben gazdag étrend. Ennek a következménye ugyanis, hogy mára minden harmadik gyermek túlsúlyos, a gyermekkori elhÃzással együtt pedig az ezzel járó betegségek: a 2-es tÃpusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulása mellett az emésztÅ‘szervi megbetegedések és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázata is megállÃthatatlanul nÅ‘.
Sajnos, az ultrafeldolgozott ételeket már a néhány hónapos babák is fogyasztják, és függÅ‘i lesznek annak az Ãzvilágnak, amit ezek nyújtanak.
Az ördögi körbÅ‘l csak úgy lehet kiszabadulni, ha tudatosan állÃtjuk össze a heti menüsort, s az ételeket mi magunk készÃtjük el otthon friss alapanyagból. Mert –és ez tényleg igaz!– a házi kosztnál nincs jobb!
Forrás: Magyar Nemzet