Pezsgő nélkül nincs szilveszter. Az elmúlt évtizedek hagyományai szerint poharainkba pezsgőt töltve köszöntjük az új évet. Ma már azok is bátran koccinthatnak pezsgővel, akik egyébként nem innának alkoholt, a boltok polcain egyre több gyártó alkoholmentes pezsgője közül lehet választani.
EsküvÅ‘, keresztelÅ‘, vagy születésnap? A magyarok minden ünnepi alkalommal szÃvesen koccintanak egy pohár pezsgÅ‘vel. S bár az év egészében folyamatos a kereslet a hazai pezsgÅ‘piacon, az év végi ünnepek közeledtével minden évben alaposan megugrik a kereslet. Mindegy, hogy utcabálban, koncerten, vagy épp otthon ér bennünket az éjfél, az új év elsÅ‘ perceiben pezsgÅ‘vel teli pohár kerül mindenki kezébe.
Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül hazánkban – fotó: NAK/Lévai Zsolt
Magyarországon ugyanakkor nem csak a pezsgÅ‘fogyasztásnak, hanem a pezsgÅ‘ készÃtésének is hagyománya van. A 19. század elején nyÃlt meg az elsÅ‘ hazai pezsgÅ‘gyár a mai Szlovákia területén, Pozsonyban. Pesten 1852-ben indult a pezsgÅ‘gyártás Hölle Márton józsefvárosi gyárában, majd Törley József 1882-ben gyáralapÃtásával a pezsgÅ‘gyártási központ átkerült Budafokra.
![Ne bÃzd a véletlenre a termés sorsát! Hatékony, mégis megfizethetÅ‘ agrometeorológiai rendszer](https://static.foodinform.hu/data/cikk/7/8672/cikk_78672/Sencrop-1_fill_540x300_0.jpg)
![Csökkentse költségeit, növelje termelékenységét: csúcstechnológia a mezőgazdaságban](https://static.foodinform.hu/data/cikk/7/8959/cikk_78959/4iG_2_ind_fill_540x300_0.jpg)
![Már nem rakétatudomány a műholdképek értelmezése! Használd a gazdaságodban, akár ingyen!](https://static.foodinform.hu/data/cikk/7/8988/cikk_78988/mUhold_ind_(1)_fill_540x300_0.jpg)
![Ne hagyja, hogy az időjárás diktáljon! Magyar fejlesztéssel maximalizálhatja a termelését](https://static.foodinform.hu/data/cikk/7/8768/cikk_78768/szie_ind_fill_540x300_0.jpg)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgÅ‘ készül hazánkban. Ennek a mennyiségnek a jelentÅ‘s része a magyar piacon kel el, körülbelül harmada kerül az exportpiacokra. A legtöbb magyar pezsgÅ‘ Kanadába, Észtországba, Romániába, Svédországba és Lettországba kerül. A Magyarországra irányuló import inkább a választékbÅ‘vÃtést szolgálja. ElsÅ‘sorban magasabb hozzáadott értéket képviselÅ‘, olasz és német pezsgÅ‘k érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.
Ma már bőséges a választék alkoholmentes pezsgőkből is – fotó: NAK/Lévai Zsolt
Az év végén, különösen december utolsó két hetében a fogyasztás sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el. Egyre többen keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb Ãzeket, ezért egyre nÅ‘ a rozé pezsgÅ‘k iránti kereslet. Emellett sokan keresik az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgÅ‘ket is, amelyekbÅ‘l egyre szélesebb kÃnálattal találkozhatnak a magyar vásárlók is.
Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Indexkép: NAK/Lévai Zsolt