A chipsadó hosszú távon nem tudta csökkenti az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, ráadásul a szegényebb háztartások arányaiban több adót fizetnek, mint a gazdagabbak – összegzik a Corvinus kutatói tanulmányukban, amelyet a Forbes szemlézett.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a népegészségügyi termékadó (köznyelvben: chipsadó) 2011-es bevezetése óta hogyan változtak a hazai fogyasztási szokások.

Megállapították, hogy nyolc évvel az adó bevezetése után a bevezetés előtthöz képest már többet fogyasztottak a magyarok az egészségtelen élelmiszerekből (csokoládéból, édes kekszekből, cukros szénsavas üdítőitalokból, sós snackekből és alacsony gyümölcstartalmú italokból).


Az adóköteles termékek aránya a megvásárolt napi fogyasztási cikkeken belül a 2010. évi 5,9%-ról 2018-ra 7,4%-ra nőtt. Vagyis az adó nem tudta elérni fő célját, az egészségre káros élelmiszerek fogyasztásának csökkentését.

Forrás: forbes.hu