BÅ‘vült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes" termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállÃtók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakÃtásában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minÅ‘ségének biztosÃtásában – Ãrja sajtóközleményében a NAK.
Hozzáteszik, hogy Magyarországon is egyre több ember szenved gluténérzékenységtÅ‘l, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtÅ‘l (laktózintolerancia) és cukorbetegségtÅ‘l. Az egészséges életmód kialakÃthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedÅ‘k megfelelÅ‘ diétát tudjanak tartani, amelyhez segÃtséget nyújtanak számukra a különbözÅ‘ mentes termékek.
Egyre nagyobb a kereslet a mentes termékek piacán – Fotó: Shutterstock
Az ilyen „mentes" tÃpusú termékek előállÃtása magas szintű szakértelmet kÃván, hisz a vonatkozó jogszabályok, elÅ‘Ãrások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlÅ‘dését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállÃtás érdekében, az élelmiszer összetevÅ‘k kiválasztásában – emeli ki a NAK.
Hangsúlyozzák, hogy "a mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevÅ‘ vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvÅ‘ igénynek a kielégÃtésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minÅ‘séget és változatosabb termékskálát várnak el."
Ebben kÃván segÃtséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes" termékek munkacsoportjának megalakÃtásával, ahol a gyártók, a kereskedÅ‘k, a kutatók és a szakértÅ‘k megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segÃthetik egymást a felmerülÅ‘ nehézségek kezelésében – Ãrja a kamara.
Hozzáteszik, hogy a munkacsoport elÅ‘segÃtheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedÅ‘ vállalkozások között. SegÃtséget nyújthat a mentes termékek előállÃtására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javÃthatja a termékek minÅ‘ségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetÅ‘ségét a fogyasztók számára.
A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételérÅ‘l, gyártásáról, az orvosilag elÅ‘Ãrt diétába történÅ‘ beillesztésérÅ‘l, valamint lehetÅ‘séget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat épÃtsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállÃtásának legjobb gyakorlatainak kialakÃtásán, az élelmiszeripari elÅ‘Ãrások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében – hangsúlyozza sajtóközleményében a NAK.