Világszerte egyre több borászat hÃvja segÃtségül ezt az elsÅ‘re talán nem túl bizalomgerjesztÅ‘ másodjára már hasznosnak tűnÅ‘, de mindenképpen rendkÃvül futurisztikus társat.
A szÅ‘lészkedés és borászkodás rendkÃvül összetett tevékenység és számos borászatban már MI-eszközök segÃtenek a döntéshozatalban, a hatékonyabb költségvetés megtervezésében, illetve az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében. A borfogyasztók számára ez elérhetÅ‘bb, fenntarthatóbb és jobb minÅ‘ségű terméket jelenthet.
A kaliforniai Napa-völgyben a Gamble Family Vineyards például olyan traktorokat állÃtott munkába, amelyek látásalapú mesterséges intelligencia-technológiát használnak. A járművek 360 fokos kamerával és érzékelÅ‘kkel rendelkeznek, egész nap járják az ültetvényt. Fotókat készÃtenek, elemeznek, vizsgálják a tÅ‘ketestet, lombfalat, a fürtök érését, mennyiségét, ezek alapján a gazda idejében látja, hogy az ültetvény hol, milyen beavatkozást igényel, de következtethet belÅ‘le a terméshozamra és a szüret pontos idÅ‘pontjára is.
Egy mintavételnyi szÅ‘lÅ‘bÅ‘l az AI képes szimulálni az erjedést, a borkészÃtés folyamatát és képes felrajzolni a várható végsÅ‘ Ãzprofilt – forrás: Pixabay
A déli féltekén a chilei Viña Concha y Toro, Latin-Amerika vezetÅ‘ bortermelÅ‘je mesterséges intelligencia alapú eszközöket használ a terméshozam pontosabb becslésére és a szÅ‘lÅ‘re vonatkozó információk gyűjtésére, hasonló traktorszerű járművek segÃtségével, melyek többféle klimatikus és földrajzi tényezÅ‘t is figyelembe vesznek.
Ausztráliában a Rathbone Group szÅ‘lőültetvényen MI-alapú megoldást vezettek be a talajvÃzszint figyelésére és a termés-elÅ‘rejelzések nyomon követésére. Az egyre szélsÅ‘ségesebb idÅ‘járási viszonyok között a vÃz kulcskérdés az ausztráliai ültetvény esetében, az MI pedig friss, naprakész, elérhetÅ‘ információkkal szolgál.
A jövÅ‘ben a mesterséges intelligencia szerepe valószÃnűleg tovább fog fejlÅ‘dni, a még pontosabb elÅ‘rejelzések pedig lehetÅ‘vé teszi a borászok számára, hogy hatékonyan használják fel erÅ‘forrásaikat. Az egyre pontosabban meghatározott szüreti idÅ‘pontok, termésmennyiségek tudatában a borászatokban elkerülhetÅ‘ a kapkodás, az utolsó pillanatban hozott, kényszer szülte döntés.
A borászatok mesterséges intelligencia alapú platformokat használnak a gyümölcsökbÅ‘l nyert információk összegyűjtésére és analizálására is. Egy mintavételnyi szÅ‘lÅ‘bÅ‘l az AI képes szimulálni az erjedést, a borkészÃtés folyamatát, képes felrajzolni a várható végsÅ‘ Ãzprofilt, sÅ‘t képet adhat arról is, hogy milyen irányba fejlÅ‘dik a bor a különbözÅ‘ érlelésszimulációk lefuttatásával.
Persze, nyilvánvalóan ezek után mindenkit az a kérdés izgat, hogy meddig lesz még szükség emberekre a mezÅ‘gazdaságban? Nos, a mesterséges intelligencia elsÅ‘sorban az optimalizálásban, adatszolgáltatásban, a borászat mindennapi működésében segÃt. Döntést nem hoz, feladatot önállóan, utasÃtás nélkül nem hajt végre, Ãzeket nem érez, kóstolni nem tud, csak elemezni száraz adatok alapján. A bor pedig az emberi kultúra műalkotása, ami nem készülhet el nélkülünk.
Forrás: Dining Guide