A vizsgálatok szerint azoknak a vérplazmájában és anyatejében, akik az átlagosnál több fehér rizst, tojást, kávét és tenger gyümölcseit fogyasztanak, magas a PFAS (per- és polifluoralkil anyagok) szintje, ami komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet.

A kutatásba 3 000 terhes anyát vontak be, a tőlük vett mintákat elemezték a szakemberek és arra jutottak, hogy a kávé és a fehér rizs nagyobb arányban lehet szennyezett PFAS-szal, mint más élelmiszerek. A vizsgálat komoly összefüggést talált a vörös húsok fogyasztása és a PFOS (perfluoroktánszulfonsav), az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb PFAS-vegyület szintje között is.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) szintetikus vegyületek, melyeket víz-, folt- és hőálló termékek előállítására használnak. Több mint 4700 vegyi anyag tartozik ebbe a körbe, melyek idővel akkumulálódnak a környezetben és az emberi szervezetben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a tüdőkárosodás, a pajzsmirigy-megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák.



Az eredmények arra mutatnak rá, hogy szükség van környezettudatos gazdálkodásra és arra, hogy a PFAS-t távol tartsuk a környezetből és az élelmiszerláncból. A rizsbe szennyezett talajból, vagy öntözővízből, a kávéba szennyezett kávébabokból, vagy a főzéshez használt vízből, a tojásba az ételmaradékokkal etetett csirkék révén, a tenger gyümölcseibe pedig a PFAS-szal szennyezett tengervízből kerülhetnek ilyen jellegű vegyi anyagok.

Változatos étrenddel kiküszöbölhető a jelentős bevitel a szervezetbe.

Forrás: Pénzcentrum

Indexkép: Pixabay